Aktualności

Światowy Dzień Pizzy w SA PSP w Poznaniu

-
Dziś w szkolnej stołówce wielkie poruszenie. Z okazji światowego dnia pizzy czekała na kadetów smakowita niespodzianka, przygotowana na obiad przez personel Sekcji Gospodarki Żywnościowej. Po raz pierwszy od zakończenia przebudowy i wyposażenia kuchni w nowe urządzenia gastronomiczne (m.in. piec do pizzy, komora rozrostu ciasta, mikser uniwersalny) została zaserwowana pizza w stylu włoskim. Nad prawidłowym przebiegiem procesu produkcji oraz smakiem dania czuwał Pan Sebastiani Luigino - emerytowany restaurator, specjalista od dań kuchni włoskiej. Łącznie przygotowano 210 porcji tego włoskiego specjału, na który zużyliśmy: 30 kg mąki, 75 g drożdży suchych, 300 g cukru, 750 g soli, 4,5 l oleju, 18 l wody, 16 kg pomidorów, 20 kg sera, 15 kg szynki i 20 kg pieczarek.

Buon appetito!

Opracowanie i zdjęcia: st. kpt. Adam Zbucki, SA PSP Poznań


Galeria